Κρητική – Μεσογειακή διατροφή
Ο όρος «Μεσογειακή διατροφή», με τον τρόπο που χρησιμοποιείται σήμερα, ουσιαστικά εισήχθη από τους επιστήμονες της διατροφής για να περιγράψει τη δίαιτα της Κρήτης αλλά και τις δίαιτες άλλων περιοχών της Μεσογείου οι οποίες παρουσίαζαν κοινά χαρακτηριστικά με αυτήν. Επειδή το ελαιόλαδο ήταν η βασική πηγή λίπους στη δίαιτα των Κρητικών, ο όρος «Μεσογειακή διατροφή» ουσιαστικά περιγράφει το διατροφικό πρότυπο εκείνο που επικρατούσε στις περιοχές της Μεσογείου στις οποίες καλλιεργούνταν παραδοσιακά τα ελαιόδενδρα.



Ο ρόλος του Ελαιόλαδου στην Κρητική Διατροφή και μακροζωία
Διεθνείς μελέτες που ξεκίνησαν από τις δεκαετίες του ’50 και του ’60 όπως η «Μελέτη των Επτά Χωρών» – έδειξαν ότι ο πληθυσμός της Κρήτης παρουσίαζε την καλύτερη κατάσταση υγείας και τα μικρότερα ποσοστά θνησιμότητας από στεφανιαία νόσο και καρκίνο, σε σχέση με όλους τους άλλους πληθυσμούς που μελετήθηκαν. Στην «Μελέτη των Επτά Χωρών» η κατανάλωση ελαιολάδου στην Κρήτη εμφανίζεται πολύ πιο αυξημένη, σε σχέση με αυτή άλλων περιοχών της Μεσογείου και χωρών, εντός και εκτός του Ευρωπαϊκού χώρου. Είναι το μοναδικό λάδι που εξάγεται με μηχανικές διεργασίες σε αντίθεση με τα σπορέλαια που παράγονται με χημική διαδικασία. Έτσι το ελαιόλαδο, διατηρεί τις αντιοξειδωτικές του ουσίες, για τις οποίες σήμερα πιστεύεται ότι αποτρέπουν τις οξειδωτικές βλάβες που οδηγούν στην αθηροσκλήρωση, στις διάφορες μορφές καρκίνου, σε πλήθος εκφυλιστικών ασθενειών και στην άνοια. Η βιολογική αξία του ελαιολάδου Το ελαιόλαδο είναι ένα φυτικό έλαιο με υψηλή θρεπτική (αποδίδει 9,3 Kcal/gr) και βιολογική αξία.

Χαρακτηρίζεται από:
- Υψηλή περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα.
- Ιδανική αναλογία κορεσμένων προς μονοακόρεστων λιπαρών οξέων.
- Υψηλή περιεκτικότητα σε λινολεϊκό οξύ, το οποίο ικανοποιεί σημαντικό μέρος των απαιτήσεων του οργανισμού σε απαραίτητα λιπαρά οξέα.
- Ευνοϊκή σχέση μεταξύ της βιταμίνης Ε και των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων (λινελαϊκό οξύ).
- Παρουσία φυσικών αντιοξειδωτικών σε εξαιρετική συγκέντρωση (φαινολικές ενώσεις, τοκοφερόλες, βήτα-καροτίνη κ.λπ.).
- Υψηλή περιεκτικότητα σε σκουαλένιο, έναν υδρογονάνθρακα.
- Αφθονία φυτικών στερολών, κυρίως βήτα-σιτοστερόλης.
Πολυφαινόλες και η σημασία τους στην υγεία
Τι είναι οι πολυφαινόλες;
Οι πολυφαινόλες είναι ένας γενικός όρος για μια μεγάλη οικογένεια φυτικών ενώσεων που βρίσκονται στη φύση και περιλαμβάνει πολλαπλές μονάδες φαινόλης που δρουν ως αντιοξειδωτικά. Οι πιο σημαντικές είναι οι τυροσόλη, συμπεριλαμβανομένης της ελευρωπαΐνης, της υδροξυτυροσόλης και της ελαιοκανθάλης. Οι πολυφαινόλες είναι άφθονες στο υψηλής ποιότητας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και έχουν συσχετιστεί με διάφορα οφέλη για την υγεία.
Οι πολυφαινόλες μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων
Οι πολυφαινόλες έχουν συνδεθεί σε εκατοντάδες μελέτες με διάφορα οφέλη για την υγεία. Το κυριότερο από αυτά τα οφέλη για την υγεία είναι η μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων, κυρίως λόγω των αντιοξειδωτικών τους ιδιοτήτων. Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στη μείωση της χρόνιας φλεγμονής, του πρωταρχικού παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Η κατανάλωση πολυφαινολών μειώνει τον κίνδυνο θρόμβων αίματος αποτρέποντας την υπερβολική συσσώρευση αιμοπεταλίων.
Οι πολυφαινόλες μειώνουν τον κίνδυνο διαβήτη
Μαζί με τα οφέλη για την υγεία της καρδιάς, οι πολυφαινόλες έχουν επίσης αποδειχθεί ότι μειώνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, γεγονός που μειώνει τον κίνδυνο διαβήτης τύπου 2. Ένας λόγος μπορεί να είναι ότι οι πολυφαινόλες βοηθούν και διεγείρουν την έκκριση ινσουλίνης, που βοηθά στη μετακίνηση του σακχάρου από την κυκλοφορία του αίματος και στην εναπόθεσή του στα κύτταρα. Αυτό διατηρεί σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα
Οι πολυφαινόλες μπορεί να βοηθήσουν τους ασθενείς με καρκίνο και άνοια
Αν και οι ερευνητές είναι οι πρώτοι που παραδέχονται ότι πρέπει να γίνουν πολλές περισσότερες μελέτες για το θέμα, οι πολυφαινόλες έχουν επίσης συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο προστάτη και καρκίνο του μαστού. Μερικες μελέτες που διεξήχθησαν για το θέμα υποδηλώνουν ότι οι πολυφαινόλες εμποδίζουν την ανάπτυξη αυτών των τύπων καρκινικών κυττάρων.
Οι ερευνητές πίσω από αυτή τη μελέτη διαπίστωσαν επίσης ότι Η ελαιοκανθάλη ρυθμίζει τις ανωμαλίες σε έναν υποδοχέα υπεύθυνο για την ανάπτυξη του Αλτσχάϊμερ. Σε ασθενείς με Αλτσχάιμερ, ο υποδοχέας υπερδιεγείρεται και προάγει τη φλεγμονή. Ως εκ τούτου, οι ερευνητές υποθέτουν ότι η ελαιοκανθάλη μπορεί να ρυθμίζει τον υποδοχέα και να μειώνει τη φλεγμονή.
Οι πολυφαινόλες αποκαθιστούν τα βακτήρια του εντέρου
Μαζί με την πρόληψη ορισμένων χρόνιων ασθενειών, μερικές επιστημονικές μελέτες το δείχνουν επίσης εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο υψηλής περιεκτικότητας σε πολυφαινόλες προάγει την ανάπτυξη ωφέλιμων βακτηρίων του εντέρου, που βοηθά στην πέψη.Μια μελέτη έδειξε ότι οι οπαδοί της Μεσογειακή διατροφής, η οποία περιλαμβάνει πολυφαινόλες είχαν πιο ποικίλα βακτήρια του εντέρου που σχετίζονται με την καλύτερη διαχείριση του βάρους.
Οι πολυφαινόλες προσθέτουν επίσης άφθονη γεύση στο εξτρα παρθενο ελαιολαδο.
Εκτός από τα πολυάριθμα οφέλη για την υγεία, οι πολυφαινόλες συμβάλλουν στο γευστικό προφίλ του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου. Η παρουσία πολυφαινολών συμβάλλει στην πικρη και πικάντικη γεύση του. Ανάλογα με τον τύπο της ελιάς και τον χρόνο συγκομιδής, αυτά τα χαρακτηριστικά μπορούν να επηρεάσουν τη γεύση του ελαιολάδου.
